Thursday, June 7, 2007

60 peserta berkanu tamatkan ekspedisi Dabong - Kota Bharu

Kota Bharu - Seramai 60 peserta melibatkan ahli Kelab Kakitangan dan Rakan Belia Majlis Perbandaran Kota Bharu - Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) berkano selama tiga hari menyusur Sungai Kelantan bermula 4 hingga 6 Jun lalu.

Kumpulan itu bertolak dari Dabong, Kuala Krai kira-kira jam 7 pagi pada 5 Jun dan tiba di Tambatan Diraja Kota Bharu pada jam 5 petang keesokan harinya.

Sepanjang aktiviti itu, kumpulan berkenaan berehat di Batu Mengkebang dan Kemubu, Kuala Krai sebelum meneruskan perjalanan ke Kota Bharu dan disambut oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan, Dato' Haji Takiyuddin Hassan.

Berkano merupakan acara tahunan Kelab Kakitangan dan Rakan Belia MPKB-BRI bagi meningkatkan semangat kesukanan dalam kalangan ahli, selain memberi peluang kepada peserta menikmatik keindahan alam semula jadi di sepanjang Sungai Kelantan.
Dato' Haji Takiyuddin Hassan menyambut ketibaan Ketua Polis Daerah Kota Bharu
Bertanya khabar peserta yang baru saja menamatkan ekspidisiMenyambut ketibaan peserta di tebing sungai berhampiran Tambatan Diraja
"Aktiviti lasak amat penting kepada golongan remaja dan belia dalam usaha merasai sendiri pelbagai pengalaman dalam mengharungi rintangan," kata beliau dalam ucapan ringkas sebelum menyampaikan cenderahati kepada peserta.


Peserta diraikan dengan pelbagai hadiah dan sijil penyertaanMerasai hidangan istimewa dari dapur orang Kota Bharu Bandar Raya Islam


Kenangan yang sukar dilupakan. Para peserta bersorak gembira selepas sesi bergambar

Tuesday, June 5, 2007

BIODATA

YB DATO’ HAJI TAKIYUDIN BIN HAJI HASSAN, J.P.
Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri Kelantan dan Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat

Dato’ Haji Takiyudin bin Haji Hassan dilahirkan pada tanggal 24 November 1961 di kampung Kemelong, Sik, Kedah. Selepas menamatkan persekolahan di peringkat rendah, beliau mengikuti pengajian peringkat menengah di Kolej Islam Kelang (sekarang Kolej Sultan Salahuddin Shah – KISAS) dan seterusnya melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya pada tahun 1982 sehingga mendapat ijazah Sarjana Muda Undang- undang.

Sebaik memperolehi ijazah dalam bidang perundangan beliau mula bertugas sebagai majistret di Pasir Mas, Kelantan. Pada tahun 1990, Dato’ Haji Takiyudin membuka firma guamannya sendiri di Kota Bharu. Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan Datin Hariza bt Yusoff, seorang pendidik dan dianugerahkan 5 orang cahaya mata.

Mula menyertai Parti Islam SeMalaysia (PAS) pada tahun 1989. Di antara jawatan dalam parti yang pernah disandangnya ialah Ketua Pemuda PAS Negeri Kelantan (1999), Ketua Penerangan PAS Negeri Kelantan (2003 hingga 2004) dan sekarang diamanahkan sebagai Setiausaha Badan Perhubungan PAS negeri Kelantan. Pada muktamar PAS ke 53 di PUTIK baru-baru ini beliau dipilh sebagai ahli jawatankuasa kerja PAS Pusat..

Seorang yang peramah dan mudah didekati serta aktif dalam sukan terutama bolasepak. Pernah menjawat jawatan Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) dari 1996 hingga 1998 dan juga Exco Persekutuan Bolasepak Malaysia (FAM) dari 1997 hingga 1998. Kini merupakan presiden Persatuan Bolasepak Melayu Kelantan (PBMK). Selain dari bolasepak, beliau juga terlibat aktif dalam bidang sukan yang lain dengan menjadi ahli Persatuan Menembak Kelantan dan ahli Kelantan Golf & Country Club (KGCC).

Keterlibatan beliau dalam dalam aktiviti masyarakat masyarakat tidak saja terbatas dalam dunia sukan, malah semasa menuntut di universiti lagi beliau bergiat cergas dalam pelbagai kegiatan pelajar dan pernah menjadi Presiden Mahasiswa Universiti Malaya dari 1983 hingga 1984.

Beliau memenngi dua kali pilihan raya umum bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Bunut Payung pada 1995 dan 2004 atas tiket PAS. Sekarang YB Dato’ Hj Takiyudin diamanahkan pula oleh kepimpinan PAS negeri Kelantan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan. Satu portfolio dan bidang tugas yang berat dan mencabar.

Seorang seorang yang berpengalaman dalam bidang undang- undang beliau dilihat memainkan peranan utama dalam memberikan khidmat nasihat guaman kepada PAS dan kerajaan negeri Kelantan. Banyak hal- hal yang berkaitan dengan kes- kes mahkamah yang melibatkan parti dan kerajaan negeri berjaya diselesaikan seperti kes petisyen pilihan raya 2004 yang sebelumnya kelihatan amat rumit dan membimbangkan banyak pihak.

Nasharuddin retains PAS No. 2 post

BERNAMA

KOTA BAHARU, SUN:

Nasharuddin Mat Isa has retained the PAS deputy president’s post defeating former Dewan Ulama head Datuk Harun Taib at the party’s muktamar (convention) in Pengkalan Chepa today.

Nasharuddin received 574 votes to Harun’s 367 votes, said election committee deputy chairman Wan Mutalib Embong.
The win by Nasharuddin is seen as a stamp of approval from 1,125 delegates who wanted him to continue helping PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang with the party’s reformation agenda.
Two-vice presidents who retained their posts were Kelantan Public Administration, Economic Planning, Finance and Community Development Committee Chairman Datuk Husam Musa and Mohamad Sabu.
Husam received 831 votes while Mohamad received 666 votes.
The other post of vice-president vacated by Selangor PAS commissioner Datuk Dr Hasan Ali was won by PAS information chief Ahmad Awang, the former Ulama Association of Malaysia president.
Ahmad received 427 votes while the votes of two other candidates, central committee member Mahfuz Omar and Johor PAS commissioner Datuk Dr Mahfodz Mohamad were not announced.
Also announced were the names of 18 members of the PAS central committee comprising six new faces and 12 incumbents.
Pahang PAS commissioner Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man received 821 votes, the highest among all the candidates. The new faces were three Kelantan Executive Councillors Datuk Anuar Tan Abdullah, Datuk Takiyuddin Hassan and Mohd Amar Nik Abdullah, legal committee chairman Hanifa Maidin, former youth vice head Mazlan Aliman and research centre director Dr Zulkifli Ahmad.
The incumbents re-elected are Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, Taib Azamuddin, Dr Lo’Lo’ Mohd Ghazali, Abdul Ghani Abdul Rahman, Mujahid Yusof Rawa, Azizan Abdul Razak, Idris Ahmad, Datuk Abu Bakar Chik, Ir Amiruddin Hamzah, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman and Abdul Ghani Samsuddin.