Wednesday, April 2, 2008

Tengku Mahkota Kelantan anugerah hadiah pertandingan suara burung

Rantau Panjang, 2 April - Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra berangkat menyampaikan hadiah di pertandingan seni suara burung di Lubuk Jong di sini.

Baginda berkenan menyampaikan anugerah kepada para pemenang dan peserta yang mendapat mendapat cabutan nombor bertuah.

Sementara itu Exco Kerajaan Negeri, Dato' Haji Takiyuddin Hassan yang menyembahkan ucapan di majlis itu menyanjung tinggi keperihatinan Tengku Mahkota terhadap nilai seni budaya warisan negeri itu.

"Kami rakyat amat yakin segala usaha menghidupkan seni warisan akan lebih meyerlah dengan kesungguhan tuanku memberi perhatian terhadap bidang ini," ujar beliau.

Lebih RM220,000 anak pokok dijual pada Pesta Flora

Md Hakimi
Wed | Apr 02, 08 | 3:12:49 pm MYT

PENGKALAN CHEPA, 2 April - Pesta Flora Negeri Kelantan tahun lepas berjaya mencatat nilai jualan anak-anak pokok sebanyak RM223,440 meningkat berbanding RM185,380 tahun sebelumnya.

Jumlah jualan anak-anak pokok tahun 2007 sebanyak 23,520 dipasar terus kepada orang ramai yang mengunjungi pesta tahunan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pesta flora tahun ini dijangka mampu menarik lebih 50,000 pengunjung tempatan dan pelancong.

�Sasaran 50,000 pengunjung mampu dicapai berdasar kepada kehadiran pengunjung pada tahun 2007 yang mencecah 48,000 pengunjung,� katanya di majlis perasmian Pesta Flora 2008 di Taman Orkid Tengku Anis dekat sini, baru-baru ini.

Kata beliau berlaku pertambahan sebanyak 50 peratus pengunjung berbanding tahun sebelumnya seramai 32,000 pengunjung.

Menurutnya berdasar kepada pertambahan bilangan pengunjung, dijangka jumlah jualan anak-anak pokok jenis bunga-bungaan dan buah-buahan akan meningkat.

Pesta Orkid merupakan acara utama sempena sambutan perayaan ulangtahun Hari Keputeraan Sultan Kelantan. Ia diadakan sejak 1993. Pada peringkat awal diadakan di Taman Orkid di tapak Taman Bendahara sekarang.

Selepas itu dipindahkan ke Jalan Padang Tembak, lokasi yang ada sekarang. Perasmian pesta itu disempurnakan Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

Turut hadir Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, isteri Menteri Besar, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak, Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

Anggota-anggota Exco, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Tema Pesta Flora pada tahun ini �Keindahan Flora Kedamaian Rakyat�.

Takiyuddin berkata, tema itu dipilih kerana tahun ini kerajaan negeri menekankan keindahan alam flora yang sentiasa menjadi daya tarikan dan kebanggaan rakyat Kelantan.

�Selain keindahan flora juga mampu melahirkan suasana tenang dan rasa kecintaan kepada kedamaian dan keamanan. Kedamaian jiwa secara kolektif akan melahirkan masyarakat peka terhadap suasana aman damai.

�Ia akan membentuk satu bangsa dan negara yang cintakan kedamaian dan keamanan sejagat. Ia juga bertepatan dengan tema sambutan hari ulangtahun Keputeraan Sultan Kelantan iaitu Kedaulatan Raja Keamanan Rakyat,� kata beliau.

Pesta itu diadakan selama 10 hari bermula 31 Mac hingga 9 April ini.

Antara aktiviti menarik yang diadakan pertandingan lanskap antara Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), pertandingan bunga khas, pameran gubahan bunga, bunga kertas, bonsai, orkid, bunga ros, kaktus dan bunga aromatik.

Selain itu pertandingan dan pameran model lanskap antara sekolah, fotoragam kanak-kanak, melukis kanak-kanak dan pelajar, memasak ikan air tawar, memancing, kebersihan premis, kebersihan tandas awam dan keindahan pejabat PBT.

Pesta Flora kali ini juga menampilkan dua acara baru iaitu klinik flora kelolaan Jabatan Pertanian Negeri Kelantan dan pertandingan bunga gantung.

Perasmian penutup pada 9 April akan dilakukan isteri Menteri Besar.

Sementara itu, pemenang keseluruhan Pesta Flora tahun ini iaitu Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) yang juga menjuarai pertandingan lanskap.

Johan pertandingan bunga khas disandang Majlis Daerah Tumpat.

Kategori keindahan pejabat - Majlis Daerah Ketereh, johan keindahan premis disandang Hotel Grand Riverview bagi kategori pasar raya - PKT Wholesale Warehouse.

Kategori premis makanan dimenangi restoran Four Season. Manakala johan pertandingan kebersihan dan keceriaan tandas awam disandang Tandas Awam Bandar Pasir Puteh. - Harakahdaily