Thursday, July 5, 2007

Budaya cinta ilmu berkembang subur di Kelantan

Kota Bharu, 5 Julai - Persekitaran harmoni di bawah pentadbiran Islam di Kelantan terus menjadikan budaya cintakan ilmu pengetahuan berkembang subur.

"Kalau di negeri-negeri lain bila kesesakan berlaku di sesuatu tempat kita akan dapati manusia berkumpul untuk melakukan perkara negatif seperti program konsert atau kelab malam tapi di sini kalau nampak sesak jalan waktu malam kita dapati ibu bapa sedang menunggu anak-anak belajar tambahan," kata anggota Exco kerajaan negeri, Dato' Haji Takiyuddin Haji Hassan.

Menurut beliau, melalui dasar Islam yang memberi galakan kepada usaha positif terutama menuntut ilmu rakyat Kelantan terus mendahului negeri-negeri lain dalam melahirkan cerdik pandai dalam segala bidang.

"Kita bersyukur kerana walaupun dinafikan pelbagai kemudahan berbanding negeri-negeri lain, kita masih mampu melahirkan pelajar cemerlang untuk dihantar ke pusat-pusat pengajian tinggi seluruh dunia setiap tahun.

"Lebih membanggakan apabila tahun lepas, seorang pelajar kita (Fatimah Mokhtar) mendapat keputusan terbaik seluruh negara apabila beliau berjaya mendapat 18A dalam pepriksaan SPM," ujar beliau.

Rakyat Kelantan menurut beliau memang terkenal amat cintakan ilmu pengetahuan hingga semua pusat pengajian di dalam dan luar negara terdapat begitu ramai pelajar Kelantan.

Beliau turut mengimbau pengakuan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad sendiri ketika menjadi perdana menteri apabila Tun melahirkan rasa sunyi kerana beliau yang berasal dari Kedah mendapati majoriti pegawai di Putrajaya berasal dari Kelantan.

"Kerana mereka ini memiliki ilmu maka mereka dapat menduduki jawatan penting di semua peringkat termasuk di pejabat perdana menteri sendiri," kata Dato' Takiyddin lagi ketika menyampaikan ucapan di majlis meraikan pelajar-pelajar yang melanjutkan pegajian ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT) petang ini.

Majlis untuk peringkat Dewan Undangan Negeri Bunut Payong itu diadakan di kediaman rasmi Meneteri Besar, JKR 10.

Seramai 200 pelajar mendapat sumbangan wang tunai manakala 58 pelajar cemerlang menerima saguhati khas yang disampaikan Dato' Takiyuddin dan Datin Hariza Haji Yusoff.

Wednesday, July 4, 2007

Pasar KB Uptown direstui

Oleh RADZUAN HASSAN

radzuan@kosmo.com.my

KOTA BHARU, 4 Julai - Kerajaan negeri ti­dak ada sebarang masalah berhubung operasi KB Uptown di sini walaupun ia ditangguhkan buat seketika disebab­kan masalah teknikal baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Ke­rajaan Tempatan, Perumahan dan Ke­sihatan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, jika penganjur pasar tengah malam itu masih mahu me­neruskan hasratnya mereka boleh berbuat demikian.

Bagaimanapun beliau mengakui ada masalah teknikal dengan Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB-BRI) menjadi punca pe­lancarannya ditunda baru-baru ini te­tapi dia yakin ia diluluskan sekiranya memenuhi kriteria yang ditetapkan.

"Terpulang kepada mereka(pe­nganjur). Sekiranya mahu KB Uptown kita tidak ada masalah dan saya se­cara peribadi setuju kerana saya sen­diri dulu lihat Kuantan Uptown ada potensi di sini.

"Tapi saya bimbang mereka (pe­nganjur) tidak kuat untuk bertahan kerana menguruskan tapak pernia­gaan bukan mudah," ujarnya kepada KOSMO! di sini baru-baruini.

Beliau berkata demikian mengulas status KB Uptown yang masih menjadi tanda tanya di kalangan orang ramai penduduk dibandar ini.

KBUptown sepatutnya bermula 15 Mei lalu tetapi ditangguhkan semula walaupun tapak gerai di lokasi asalnya di Jalan Syed Kadir dan sekitarnya sudah dicat oleh penganjur selain su­dah memasang kain pemidang di se­kitar negeri ini baru-baru ini.

Difahamkan, KB Uptown hanya mempunyai masalah birokrasi dengan MPKB-BRI dan bukan masalah dari segi logistik dan kemampuan ber­banding. pasar tengah malam di ne­geri-negeri lain.

Sebelum itu,akhbar ini melaporkan rungutan orang ramai termasuk pada peniaga yang berharap KB Uptown akan memeriahkan suasana malam di ibu negeri Kelantan tetapi telah ia ditangguhkan.

Gara-gara itu, penganjur Ohaifa Resources Sdn. Bhd. terpaksa memulangkan semula deposit kepada kira-kira 300 peniaga ekoran masalah yang timbul.

Pada perkembangan sama menurut Takiyuddin, antara punca penangguhan termasuk pertukaran lokasi dari Jalan Syed Kadir ke kawasan pasar malam di Jalan Pintu Pong.

Bagaimanapun, beliau yakin masalah birokrasi dan teknikal berhubung KB Uptown akan lesaikan dengan baik seterusnya menjadikan pasar tengah malam itu realiti di Kota Bharu tidak lama lagi