Tuesday, June 5, 2007

BIODATA

YB DATO’ HAJI TAKIYUDIN BIN HAJI HASSAN, J.P.
Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri Kelantan dan Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat

Dato’ Haji Takiyudin bin Haji Hassan dilahirkan pada tanggal 24 November 1961 di kampung Kemelong, Sik, Kedah. Selepas menamatkan persekolahan di peringkat rendah, beliau mengikuti pengajian peringkat menengah di Kolej Islam Kelang (sekarang Kolej Sultan Salahuddin Shah – KISAS) dan seterusnya melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya pada tahun 1982 sehingga mendapat ijazah Sarjana Muda Undang- undang.

Sebaik memperolehi ijazah dalam bidang perundangan beliau mula bertugas sebagai majistret di Pasir Mas, Kelantan. Pada tahun 1990, Dato’ Haji Takiyudin membuka firma guamannya sendiri di Kota Bharu. Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan Datin Hariza bt Yusoff, seorang pendidik dan dianugerahkan 5 orang cahaya mata.

Mula menyertai Parti Islam SeMalaysia (PAS) pada tahun 1989. Di antara jawatan dalam parti yang pernah disandangnya ialah Ketua Pemuda PAS Negeri Kelantan (1999), Ketua Penerangan PAS Negeri Kelantan (2003 hingga 2004) dan sekarang diamanahkan sebagai Setiausaha Badan Perhubungan PAS negeri Kelantan. Pada muktamar PAS ke 53 di PUTIK baru-baru ini beliau dipilh sebagai ahli jawatankuasa kerja PAS Pusat..

Seorang yang peramah dan mudah didekati serta aktif dalam sukan terutama bolasepak. Pernah menjawat jawatan Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) dari 1996 hingga 1998 dan juga Exco Persekutuan Bolasepak Malaysia (FAM) dari 1997 hingga 1998. Kini merupakan presiden Persatuan Bolasepak Melayu Kelantan (PBMK). Selain dari bolasepak, beliau juga terlibat aktif dalam bidang sukan yang lain dengan menjadi ahli Persatuan Menembak Kelantan dan ahli Kelantan Golf & Country Club (KGCC).

Keterlibatan beliau dalam dalam aktiviti masyarakat masyarakat tidak saja terbatas dalam dunia sukan, malah semasa menuntut di universiti lagi beliau bergiat cergas dalam pelbagai kegiatan pelajar dan pernah menjadi Presiden Mahasiswa Universiti Malaya dari 1983 hingga 1984.

Beliau memenngi dua kali pilihan raya umum bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Bunut Payung pada 1995 dan 2004 atas tiket PAS. Sekarang YB Dato’ Hj Takiyudin diamanahkan pula oleh kepimpinan PAS negeri Kelantan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan. Satu portfolio dan bidang tugas yang berat dan mencabar.

Seorang seorang yang berpengalaman dalam bidang undang- undang beliau dilihat memainkan peranan utama dalam memberikan khidmat nasihat guaman kepada PAS dan kerajaan negeri Kelantan. Banyak hal- hal yang berkaitan dengan kes- kes mahkamah yang melibatkan parti dan kerajaan negeri berjaya diselesaikan seperti kes petisyen pilihan raya 2004 yang sebelumnya kelihatan amat rumit dan membimbangkan banyak pihak.

1 comment:

lingokeling said...

Assalamualaikum wr wb.

Ramadaan Mubaarak.
Kull 'aam wa antum be kheer.

Ingin bertanya: Bagaimana caranya rakyat biasa seperti saya ingin menyuarakan cadangan dan komen kepada kerajaan PAS Kelantan melalui internet ?

Shukran.