Monday, December 31, 2007

Selamatkan bumi dari golongan rakus lupakan akhirat

Seluruh dunia sedang menghadapi satu krisis besar kebelakangan ini. Perubahan cuaca yang tidak menentu dan kemunculan pelbagai penyakit yang sebahagiannya belum diemui kaedah perubatannya.

Tahun lalu dan baru-baru ini negara kita dilanda banjir besar. Banjir bukan luar biasa. Apa yang menegejutkan ialah kawasan yang dilanda banjir telah berubah dari kebiasaan. Sejak dahulu banjir musim tengkujuh hanya dikaitkan dengan kawasan pantai timur terutama di negeri kita Kelantan. Keadaan telah berubah apabila kawasan baru seperti Pahang, Johor, malah Selangor, Kedah dan Perlis kini lebih teruk dilanda bencana ini pada musim di mana keadaan ini lazimnya tidak berlaku di tempat berkenaan.

Di tempat kita keadaan turut berubah. Banjir boleh berlaku tanpa amaran. Selalunya banjir berlaku dengan dimulakan hujan lebat yang berlaku beberapa hari. Keadaan ini berbeza apabila banjir baru-baru ini, khususnya di Kota Bharu tiba-tiba berlaku dengan limpahan air sungai secara mengejut sedangkan hujan hampir tidak turun di kawasan kita. Keadaan ini menyebabkan mereka yang dilanda banjir berhadapan dengan keadaan tidak bersedia sama sekali. Sebagaimana kita semua alami, ini menyebabkan berlaku kerosakan yang agak besar kali ini walaupun skala banjir tidak begitu besar. Dan apa lebih memilukan kita, begitu ramai anak-anak dan rakan kita menjadi korban bencana banjir pada tahun ini.

Mungkin ada di antara kita yang belum menyedari apa kaitan ini semua dengan program kita pagi ini. Hari ini sekali lagi kita lancarkan program untuk mendidik orang ramai untuk menanam lebih banyak pokok. Kita namakan program penghijauan bumi. Program ini amat penting kerana masalah yang dihadapi oleh seluruh dunia sekarang ialah kawasan yang masih dilitupi tumbuhan semakin sempit. Kekurangan kawasan hijau merupakan satu petanda bencana yang manakutkan.

Menurut satu laporan, hampir setiap saat satu ekar hutan di dunia ini dimusnahkan dan setiap tahun sejumlah 74 ribu ekar hutan lenyap akibat aktiviti pembalakan, pertanian dan pembangunan. Keadaan ini menyebabkan berlaku fenomena-fenomena berkikut:

1.Atmosfera sekarang mengandungi sekitar 40 peratus lebihan karbon dioksida berbanding 1000 tahun lalu.

2. Purata paras laut meningkat dari 10 hingga 20 sentimeter (CM) sejak abad lepas – Di Malaysia para pengkaji alam sekitar menjangka bandar-bandar Klang, Miri dan Pekan akan tenggelam dalam jangka 50 tahun lagi jika fenomena ini berterusan.

3. Cuaca panas di kawasan habiatat haiwan meyebabkan kepupusan lebih sejuta spesis hidupan darat dalam tempoh 50 tahun yang lalu.

4. Belaku kekacauan dalam fenomena cuaca di mana sejak 1981 berlaku musim salji di bebrapa bahagian Afrika dan musim musim panas melampau di Eropah di mana pada tahun 2003, 29 dilaporkan mati akibat panas melampau manakala berpuluh-puluh ribu lagi dijangkiti pelbagai penyakit yang dikaitkan dengan cuaca panas.

5. Sejak 2005 pelbagai jenis taufan dan puting beliung yang dahulunya seperti Katrina, Rita, Wilma dan pelbagai nama lagi mengganas hingga ke kawasan yang begitu ramai di diami manusia. Dahulunya tufan-taufan ini hanya di kesan di kawasan lautan yang jauh dari kawasan yang di diami manusia.

Perkara-perkara yang saya sebutkan tadi hanyalah sebahgian kecil dari pelbagai kemusnahan akibat aktiviti manusia yang tidak menghiraukan bencana yang bakal menimpa mereka sendiri. Hari ini kita mahu membangkitkan kesedaran bahawa setiap kita perlu beranding bahu dalam mencari penyelesaian kepada masalah ini.

Islam mengajar kita bahawa manusia adalah agen yang mampu melakukan perubahan.

Firman Allah,

”Telah berlaku kerosakan di lautan dan di daratan akibat perbuatan tangan manusia”

Setelah menyedari kerosakan yang telah berlaku kita perlu mengambil isiatif untuk memperbaiki keadaan. Hari ini kita sekali lagi akan memulakan langkah untuk megembalikan kehijauan bumi. Kita bersyukur kerana Allah memberi anugerah kepada kita kawasan bumi yang begitu mudah ditumbuhi dengan pelbagai jenis pokok-pokok. Kita perlu mengambil kesempatan ini untuk menjadikan setiap inci kawasan sekitar kita menjadi kawasan hijau. Tanamlah apa juga pokok boleh tumbuh subur walaupun dari segi jangka pendek tidak nampat sebarang hasil seperti buah-buahan atau untuk dijadikan hasil jualan. Pokok adalah pembekal oksigen dan membawa lemmbapan yang mampu menyejukkan persekitaran kita.

Sebagai sebuah negeri yang meletakkan Islam sebagai asas pentadbiran, pentabirandi bawah Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat akan terus memberi sokongan sepenuhnya kepada program seumpama ini.

Bagi pihak kerajaan negeri dan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam, saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua pihak yang turut sama menjayakan program penting ini.

Semoga usaha kecil kita ini memberi sumbangan ke arah mencari penyelesaian terhadap masalah yang dihadapi umat manusia pada masa ini dan masa hadapan.

(Sedutan ucapan Dato' Haji Takyuddin Hassan di majlis pelancaran Program Penghijauan Bumi peringkat Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam di Taman Tengku Anis pada 30 Disember 2007)