Friday, July 20, 2007

MB imamkan solat jenazah Sarjan Udara Khusnizaim

Rizal Tahir
Thu | Jul 19, 07 | 07:27:37 PM

KOTA BHARU, 19 Julai (Hrkh) - Menteri Besar, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat mengimamkan solat jenazah mangsa nahas pesawat Nuri, Sarjan Udara, Khusnizaim Ariffin, 34 di Masjid Bunut Payong, dekat sini petang ini.

Jenazah Allahyarham selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bunut Payong bersebelahan masjid tersebut dengan penuh adat istiadat ketenteraan.

Kira-kira 300 penduduk tempatan termasuk pegawai dan anggota tentera menunaikan solat jenazah dalam suasana cukup pilu.

Sebelum itu, Allahyarham disembahyangkan di rumahnya di Kampung Bunut Payong, sebaik sahaja tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra kira-kira jam 4 petang.

ImagePerjalanan jenazah ke kampung halamannya diiringi anggota polis trafik. Ketika itu suasana di perkarangan rumah keluarga mangsa dan masjid Bunut Payong penuh dengan orang ramai.

Jenazah wira negara itu kemudian disembahyang sekali lagi di Masjid Bunut Payong sebelum dikebumikan kira-kira jam 5.20 petang.

Turut hadir Adun Bunut Payong yang juga anggota exco kerajaan negeri, Dato’ Takiyuddin Hassan, Mejar (B) Md Anizam Abdul Rahman, Ketua Polis Kelantan, Dato’ Abdul Rahim Hanafi dan Kol Haizir Lebai Yaakob.

Lebih ramai penduduk dan anggota keluarga terdekat berada di tanah perkuburan mengiringi perjalanan terakhirnya.

Sementara itu, Takiyuddin ketika ditemui berkata, kerajaan tidak seharusnya membuat keputusan menukar pesawat Nuri kerana faktor politik semata-mata.

“Kerajaan sepatutnya terlebih dahulu mendapat pandangan pakar berhubung penggunaan pesawat Nuri sama ada ia sesuai digunakan lagi atau sebaliknya.

“Jadi saya berharap kerajaan kalau buat keputusan hendak tukar pesawat baru jangan sekali-kali kerana tekanan politik, sebaliknya kerana keselamatan anggota tentera,” ujarnya.

Beliau juga berkata, kerajaan negeri melalui Tabung Serambi Mekah bersedia memberi bantuan segera kepada isteri allahyarham dan keluarganya.

Takiyuddin juga turut mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa terbabit dan berharap mereka bersabar di atas kejadian malang yang berlaku.

Anggota Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub berkata, sepatutnya kerajaan menukar pesawat Nuri kepada yang baru sejak 10 tahun lalu.

Katanya, isyarat supaya pesawat Nuri ditukar baru telah lama berlaku namun kerajaan seperti tidak berminat.

Kelantan anjur seminar taranum peringkat antarabangsa

Kota Bharu, 21 Julai - Kerajaan negeri dengan kerjasama MPKB-BRI akan menganjurkan Seminar Tarannum al-Quran Peringkat Antarabangsa pada 4 dan 5 Ogos ini.

Program itu bakal dihadiri guru taranum tersohor antarabangsa termasuk Sheikh Fathi Hasan Maliji. Ia akan diadakan di Hotel Perdana.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Negeri, Dato’ Takiyuddin Hassan berkata, seramai 400 peserta dari dalam dan luar negara dijangka menyertai seminar yang julungkali diadakan.

Menurutnya, setakat ini 50 peserta telah menyatakan persetujuan untuk hadir termasuk dari Singapura, Thailand dan Indonesia.

Kertas kerja yang dijangka dibentang termasuk bertajuk Tarannum al-Quran Arabiah Misriah Muktabar. Selain itu, sidang pleno bakal menampilkan tokoh-tokoh agama tanah air seperti Dato’ Hassan Azahari di samping qari tempatan dan antarabangsa.

“Kita berharap mereka yang berminat dengan seni pengajian tarranum menyertai program ini,” ujarnya.

Menurutnya penganjuran seminar itu akan turut mempromosikan Kota Bharu sebagai sebuah Bandar Raya Islam kepada masyarakat di luar negara.