Saturday, July 14, 2007

Guna teknologi tingkatkan seni tradisi

Bunut Payong 14 Julai - Penduduk Kelantan khususnya para belia perlu mengambil peluang untuk meningkatkan hasil dari seni warisan tradisi dengan menggunakan teknologi terkini.
ADUN Bunut Payong, Dato' Haji Takiyuddin Haji Hassan berharap para belia tidak sahaja meningkatkan minat terhadap seni tradisi malah perlu melakukan pelbagai inovasi bagi mengambil manfaat daripada aktiviti ini.
"Permainan wau di Kelantan begitu unik dan mampu dikembangkan di peringkat nasional dan antarabangsa jika teknologi baru dimanipulasi sepenuhnya," kata beliau di majlis melepaskan wau gergasi ciptaan belia kampung Ijok petang ini.
Beliau yang merasmikan pelepasan itu berharap banyak lagi idea-idea baru dikembangkan supaya manfaat yang lebih menyeluruh diperolehi semua lapisan masyarakat.

Sunday, July 8, 2007

Umno Kelantan terdesak

PAS Mendahului Umno dalam melaksanakan tuntutan rakyat

KOTA BHARU: Umno Kelantan kini se­makin terdesak dengan cuba mencari kelemahan pimpinan kerajaan negeri untuk menarik perhatian rakyat sedang­kan apa yang dibangkitkan mereka itu tidak relevan.
Tindakan pembangkang daripada Barisan Nasional (BN) itu cuba menarik pandangan rakyat dengan isu seperti penolakan lima usul yang dikemukakan pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan baru-baru ini sebenarnya menunjukkan kelemahannya kepada umum.
Setiausaha Badan Perhubungan Pas Kelantan, Dato' Takiyuddin Hassan, menegaskan apa yang dibangkitkan anggota pembangkang BN pada persi­dangan DUN Kelantan ke 11 baru-baru ini sebenarnya hanya untuk mencari kelemahan kerajaan negeri.
Beliau berkata,apa yang dibangkitkan pembangkang dari BN menerusi lima usul dikemukakan tidak relevan kerana apa yang dibangkitkan sudah dijawab pada persidangari DUN sebelum ini.
Malah, katanya, isu yang dibangkitkan pembangkang itu sebenarnya untuk tujuan rekod semakan dalam persidangan DUN kononnya pembangkang cuba mengetengahkan isu untuk kepentingan rakyat tetapi sebenamya mereka cuba mencari kelemahan kerajaan negeri serta menarik pandangan rakyat.
"Sebenamya isu yang dibang­kitkan pembangkang itu sudah kita jelaskan dalam Persidangan DUN sebelum ini tetapi nampaknya pimpinan Umno dan BN dari negeri ini cuba mencari kelemahan kerajaan negeri dengan meneruskan isu seperti itu.
"Banyak program yang kita jalankan termasuk Skim Kifaalah untuk warga emas berjaya me­nambat hati rakyat sehingga men­dahului pembangkang dari BN di negeri ini. Saya lihat mereka (Umno) cuba mengalih pandangan rakyat terhadap kemampuan kerajaan negeri," katanya kepada wakil Mingguan Wasilah.
Sebelum ini, Umno juga dilihat semakin tertekan dalam mengha­dapi Pas dalam Pilihanraya Umum ke 12, apabila menggunakan akhbar tempatan untuk diisi dan dimuatkan dengan kandungan berita berbentuk propaganda Umno.
Strategi politik yang dicanang­kan oleh Umno dalam pelbagai spekulasi dan provokasi terhadap kerajaan negeri di bawah pimpinan Pas dengan menggunakan bajet berjumlah besar dalam usaha untuk menawan negeri 'Serambi Mekah' ini.
Takiyuddin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Negeri, berkata, pembangkang dari BN sepatutnya membuktikan program yang baik untuk dilaksanakan di negeri-negeri yang dikuasai kerajaan BN.
Bagaimanapun, katanya, apabila kerajaan negeri melaksanakan program yang berkesan untuk kepentingan rak­yat di negeri ini, pimpinan pem­bangkang dari BN lebih banyak mengkritik sedangkan mereka sendiri tidak berbuat demikian.
Sebagai contoh, katanya, Skim Kifalah untuk warga emas berumur 60 tahun ke atas dijadikan isu oleh BN kerana kerajaan negeri pim­pinan Pas mendahului pembang­kang dalam melaksanakan skim itu kepada rakyat di negeri ini.
Katanya, begitu juga, dengan kemampuan yang ada, kerajaan negeri mempertingkatkan perkhid­matan bekalan air bersih menerusi Air Kelantan Sendirian Berhad (AKSB) dengan menaiktaraf loji air di negeri ini.
"Malah, pelbagai program dilaksanakan kerajaan negeri dalam meningkatkan kehidupan rakyat negeri ini dan hasilnya rahyat dapat menilai keberkesanan pelaksanaan projek yang dijalankan di negeri sejak 17 tahun mentadbir Kelantan," katanya. - Mingguan Wasilah