Thursday, July 5, 2007

Budaya cinta ilmu berkembang subur di Kelantan

Kota Bharu, 5 Julai - Persekitaran harmoni di bawah pentadbiran Islam di Kelantan terus menjadikan budaya cintakan ilmu pengetahuan berkembang subur.

"Kalau di negeri-negeri lain bila kesesakan berlaku di sesuatu tempat kita akan dapati manusia berkumpul untuk melakukan perkara negatif seperti program konsert atau kelab malam tapi di sini kalau nampak sesak jalan waktu malam kita dapati ibu bapa sedang menunggu anak-anak belajar tambahan," kata anggota Exco kerajaan negeri, Dato' Haji Takiyuddin Haji Hassan.

Menurut beliau, melalui dasar Islam yang memberi galakan kepada usaha positif terutama menuntut ilmu rakyat Kelantan terus mendahului negeri-negeri lain dalam melahirkan cerdik pandai dalam segala bidang.

"Kita bersyukur kerana walaupun dinafikan pelbagai kemudahan berbanding negeri-negeri lain, kita masih mampu melahirkan pelajar cemerlang untuk dihantar ke pusat-pusat pengajian tinggi seluruh dunia setiap tahun.

"Lebih membanggakan apabila tahun lepas, seorang pelajar kita (Fatimah Mokhtar) mendapat keputusan terbaik seluruh negara apabila beliau berjaya mendapat 18A dalam pepriksaan SPM," ujar beliau.

Rakyat Kelantan menurut beliau memang terkenal amat cintakan ilmu pengetahuan hingga semua pusat pengajian di dalam dan luar negara terdapat begitu ramai pelajar Kelantan.

Beliau turut mengimbau pengakuan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad sendiri ketika menjadi perdana menteri apabila Tun melahirkan rasa sunyi kerana beliau yang berasal dari Kedah mendapati majoriti pegawai di Putrajaya berasal dari Kelantan.

"Kerana mereka ini memiliki ilmu maka mereka dapat menduduki jawatan penting di semua peringkat termasuk di pejabat perdana menteri sendiri," kata Dato' Takiyddin lagi ketika menyampaikan ucapan di majlis meraikan pelajar-pelajar yang melanjutkan pegajian ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT) petang ini.

Majlis untuk peringkat Dewan Undangan Negeri Bunut Payong itu diadakan di kediaman rasmi Meneteri Besar, JKR 10.

Seramai 200 pelajar mendapat sumbangan wang tunai manakala 58 pelajar cemerlang menerima saguhati khas yang disampaikan Dato' Takiyuddin dan Datin Hariza Haji Yusoff.

No comments: