Wednesday, July 4, 2007

Pasar KB Uptown direstui

Oleh RADZUAN HASSAN

radzuan@kosmo.com.my

KOTA BHARU, 4 Julai - Kerajaan negeri ti­dak ada sebarang masalah berhubung operasi KB Uptown di sini walaupun ia ditangguhkan buat seketika disebab­kan masalah teknikal baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Ke­rajaan Tempatan, Perumahan dan Ke­sihatan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, jika penganjur pasar tengah malam itu masih mahu me­neruskan hasratnya mereka boleh berbuat demikian.

Bagaimanapun beliau mengakui ada masalah teknikal dengan Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB-BRI) menjadi punca pe­lancarannya ditunda baru-baru ini te­tapi dia yakin ia diluluskan sekiranya memenuhi kriteria yang ditetapkan.

"Terpulang kepada mereka(pe­nganjur). Sekiranya mahu KB Uptown kita tidak ada masalah dan saya se­cara peribadi setuju kerana saya sen­diri dulu lihat Kuantan Uptown ada potensi di sini.

"Tapi saya bimbang mereka (pe­nganjur) tidak kuat untuk bertahan kerana menguruskan tapak pernia­gaan bukan mudah," ujarnya kepada KOSMO! di sini baru-baruini.

Beliau berkata demikian mengulas status KB Uptown yang masih menjadi tanda tanya di kalangan orang ramai penduduk dibandar ini.

KBUptown sepatutnya bermula 15 Mei lalu tetapi ditangguhkan semula walaupun tapak gerai di lokasi asalnya di Jalan Syed Kadir dan sekitarnya sudah dicat oleh penganjur selain su­dah memasang kain pemidang di se­kitar negeri ini baru-baru ini.

Difahamkan, KB Uptown hanya mempunyai masalah birokrasi dengan MPKB-BRI dan bukan masalah dari segi logistik dan kemampuan ber­banding. pasar tengah malam di ne­geri-negeri lain.

Sebelum itu,akhbar ini melaporkan rungutan orang ramai termasuk pada peniaga yang berharap KB Uptown akan memeriahkan suasana malam di ibu negeri Kelantan tetapi telah ia ditangguhkan.

Gara-gara itu, penganjur Ohaifa Resources Sdn. Bhd. terpaksa memulangkan semula deposit kepada kira-kira 300 peniaga ekoran masalah yang timbul.

Pada perkembangan sama menurut Takiyuddin, antara punca penangguhan termasuk pertukaran lokasi dari Jalan Syed Kadir ke kawasan pasar malam di Jalan Pintu Pong.

Bagaimanapun, beliau yakin masalah birokrasi dan teknikal berhubung KB Uptown akan lesaikan dengan baik seterusnya menjadikan pasar tengah malam itu realiti di Kota Bharu tidak lama lagi

No comments: